De Willem Wolff Prijs is ingesteld om kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis te ondersteunen.

De prijs is ingesteld door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de SHT en familie Wolff. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en een plaquette.

BEVORDERING TECHNIEKGESCHIEDENIS

De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Hij was onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de SHT (1988-1994).

Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen.

CRITERIA

Willem Wolff Prijs

In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis. Deze moeten in elk geval voldoen aan de volgende criteria:

  • Het project of initiatief is tastbaar en/of resulteert in een concreet eindproduct. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop of restauratie van een museaal object, het behoud van technisch erfgoed, een tentoonstelling, een educatief programma of de uitgave van een boek.
  • Het moet gaan om een Nederlands project of initiatief.
  • Het project of initiatief betreft de geschiedenis van de techniek.
  • Het moet een financieel en praktisch haalbaar project zijn.
  • De Willem Wolff Prijs moet een wezenlijke bijdrage leveren aan het project.

WILLEM WOLFF PRIJS 2024

De jury van de Willem Wolffprijs heeft besloten om de aanmeldprocedure voor de prijs in 2024 te veranderen. Er zal gewerkt worden met een longlist, van waaruit een shortlist van drie kandidaten wordt gekozen. Dit gebeurt om de aanvragers niet te veel te belasten met werk, terwijl de kans op honorering gering is.

Om op de longlist te komen hoeft de kandidaat slechts een beperkt aantal gegevens aan te leveren via het invulformulier, te weten:

  • Contactgegevens van de aanvrager.
  • Beknopte omschrijving (max. 100 woorden) van de organisatie (het museum/ erfgoedinstelling/ stichting e.d.) dat de aanvraag doet.
  • Beknopte omschrijving (max. 200 woorden) van het project waarvoor de Willem Wolffprijs wordt aangevraagd.

Wilt u meedingen naar de Willem Wolff prijs 2024, vul dan uiterlijk 1 april 2024 het online formulier in.

GA NAAR HET ONLINE FORMULIER VOOR DE WILLEM WOLFF PRIJS 2024

Uit de binnengekomen aanvragen selecteert de jury drie voorstellen. Deze drie aanvragers worden uitgenodigd om hun voorstel kort nader toe te lichten. Het gaat dan om een verdere onderbouwing van:

  • Het belang van het project waarvoor de aanvraag wordt gedaan, vanuit Nederlands techniek-historisch oogpunt.
  • Een financiële onderbouwing van het project, en de rol dat het bedrag van de Willem Wolffprijs hierin speelt.

Tijdspad:

  • 20 februari 2024: Aankondiging aanvraag Willem Wolffprijs 2024 nieuwe stijl
  • 1 april 2024: Deadline indienen voorstellen longlist
  • 5 april 2024: Bekendmaking en informeren kandidaten shortlist
  • 17 mei 2024: Deadline voor indienen toelichting door kandidaten shortlist
  • 24 mei 2024: Bekendmaking winnaar Willem Wolffprijs 2024
  • Najaar 2024: Uitreiking Willem Wolffprijs 2024

WINNAARS WILLEM WOLFF PRIJS

  • De Willem Wolff Prijs 2023 is toegekend aan Museum Zaanse Tijd in Zaandam. Het museum richt zich op de historie van de Zaanse klok in de context van de technische ontwikkeling van de tijdmeting in Nederland. Het museum gebruikt de Willem Wolff Prijs voor de verwerving en restauratie van een wandklok uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Uniek aan deze klok is dat deze eind zeventiende eeuw is omgebouwd, gemoderniseerd en uitgebreid door Klaes Janszn. Koogies, één van de eerste en mogelijk meest exceptionele Zaanse uurwerkmakers. De klok laat zien op welke wijze bestaande uurwerken werden aangepast aan nieuwe inzichten en technische ontwikkelingen.
  • De Willem Wolffprijs 2022 is het najaar van 2022 uitgereikt aan het Weverijmuseum in Geldrop voor de restauratie van twee Damast-weefgetouwen.
  • De Willem Wolff Prijs 2021 ging naar het Nederlands Stoommachine Museum te Medemblik voor het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal voor het beheer, onderhoud en in werking stellen van een stoommachine. De prijsuitreiking vond plaats op 5 maart 2022.
  • In 2020 werd de Willem Wolff Prijs vanwege de covid-19 pandemie niet toegekend.
  • In 2019 is de Willem Wolff Prijs toegekend aan het Industrieel Museum Zeeland te Sas van Gent voor een tentoonstelling van hun unieke collectie prikklokken. De uitreiking van de prijs zou plaatsvinden bij de opening van de expositie in 2020, maar werd vanwege de Coronamaatregelen uitgesteld. Uiteindelijk is de prijs op 9 september 2021 onder grote publieke belangstelling uitgereikt.
  • Zondag 31 maart 2019 werd de Willem Wolff Prijs 2018 uitgereikt aan de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). De stichting zet zich in voor het behoud van het spoorwegerfgoed. ZLSM kreeg de prijs voor de reconstructie van een historische draaischijf op het monumentale spoorwegemplacement in Simpelveld.
  • De Willem Wolff Prijs 2017 is toegekend aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen voor het digitaal registreren, restaureren, conserveren en tentoonstellen van de unieke collectie mijnlampen. Het project brengt een bijzonder onderdeel van het technisch erfgoed van de Nederlandse steenkoolmijnen in beeld.
  • De Willem Wolff prijs 2016 is 4 november 2016 uitgereikt aan het Nederlands Steendruk Museum in Valkenswaard voor het project ‘Van steen tot chip’.
  • In 2015 ging de prijs naar de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius voor de restauratie en de realisatie van een aan het pomphuisje gekoppeld educatieproject en kinderboek ‘Er brandt licht in het pomphuisje!’. Het boek is geschreven door Patricia Kuiper, de illustraties zijn van Rosita van Eijsden.
  • De Willem Wolff prijs 2014 is toegekend aan het educatieve programma BOUWWERK van de Stichting Oude Groninger Kerken. BOUWWERK brengt op een interactieve wijze historische bouwtechnieken tot leven voor het primair onderwijs.
  • De Willem Wolff Prijs 2013 is toegekend aan de Stichting Hollands Glorie te Maassluis. De stichting beheert de in 1916 gebouwde zeegaande stoomsleepboot Furie en wil deze zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terugbrengen. Het doel is een uniek stuk Nederlands technisch erfgoed te behouden en in te zetten als varend- en werkend museum. De prijs is gebruikt voor de aanschaf van een zuigerstroom gedreven generator en de installatie daarvan op de Furie.
  • In 2012 ging de prijs naar het Industrieel Smalspoormuseum in Erica. Het prijzengeld is besteed aan de restauratie van een smalspoorlocomotief uit 1938. Het chassis is van Du Croo & Brauns, de motor komt van Kromhout. Kromhout was ook verantwoordelijk voor het ontwerp. Sinds voltooiing van de restauratie worde de locomotief rijdend ingezet in het museum.
  • De Willem Wolff prijs 2011 is toegekend aan de Stichting Nederlands IJzermuseum te Ulft. Het museum zal de prijs gebruiken voor het ordenen en ontsluiten van de collectie boeken over ijzer en ijzerbewerking.